Anne O’Neill, Missä savi kohtaa puun, 2012

Ravintola Rosmariinin makasiini, Kauppakatu 11 sisäpiha 22.4. – 29.4.

Residenssi 12.2. – 3.5.
Anne O’Neill (s. 1962 IE)

Irlantilaisen keraamikon Anne O’Neillin ja Rauman Freinetkoulun 5.-luokkalaisten savea ja maaperää tutkinut taideprojekti oli tutkimusmatka saveen ja maaperään. Se sisälsi historiaa, biologiaa, maantiedettä, taiteellista työskentelyä, Irlannin ja Suomen kulttuuria sekä kieltä.

Projekti alkoi yhteisellä tutustumis- ja valokuvausreissulla Vanhaan Raumaan, jossa kierrettiin kellareita ja kuvattiin tiiliseiniä. Huomio kiinnitettiin erityisesti puun ja tiilen yhdistämiseen sekä erilaisiin tapoihin tehdä esim. kellariholvauksia. Samalla oppilaat saivat tietoa Vanhan Rauman historiasta.

Tämän jälkeen oppilaat tekivät ja polttivat suomalaisesta punasavesta kymmeniä pieniä tiiliä, joista yhdessä suunniteltiin ja rakennettiin Vanhan Rauman rakennus, jossa on sekä tiilinen että puinen osa. Näyttelyssä on esillä myös oppilaiden piirustuksia tiilirakennuksista sekä valokuvia projektista.

Anne O’Neillin oma osuus näyttelyssä muodostui videoista ja kuvaesityksestä. Viime marraskuussa hän kuvasi Kingscourtin pikkukaupungissa sijaitsevalla Lagan Brick -yhtiön savilouhoksella maa-aineksen louhintaa ja siirtoa. Savi on ajoitettu esitriassiselle ajalle ennen maanosien irtautumista toisistaan noin 250 miljoona vuotta sitten. Joulukuussa savilouhos suljettiin. Helmikuussa O’Neill vieraili Someron Kultelan punasavikylässä ja -tehtaalla, joista osa kuvista on peräisin. Kultela on Suomen ainoa punasavilouhos, ja se on ollut välillä suljettuna.

Anne O’Neillin kanssa oppilaat tekivät savesta myös oman 570-riipuksen Rauman kaupungin syntymäpäivän kunniaksi. Käytössä oli punasavilietteestä ja wc-paperihylsyistä muokattu paperisavi. O’Neillin ohjauksessa Freinetkoulun 5-luokkalaiset olivat myös skype-yhteydessä irlantilaisen Droghedan kaupungin Mel’s National School -peruskoulun 6-luokkalalaisiin esittäen heille suomalaisia lauluja sekä pääsiäiskuvaelman. Vastaavasti raumalaiset oppilaat saivat kuulla irlanninkielisiä esityksiä ja kuulumisia vaihdettiin puolin ja toisin.

Ajan varjo – Scáth Ama – Shadow of Time

Raumalaisista keraamikoista koostuva ryhmä Rauman Vendit sai Anne O’Neillistä vieraan, jonka kanssa he toteuttivat punasaven polton paperiuunissa huhtikuun alussa. He tekivät punasavikiekkoja, joissa on symboliikkaa sekä Irlannin että Suomen historiasta. Kiekot muodostavat aurinkokellon numerot. Vendit ovat Itämeren rantojen ja saarten asukkaita, taiteilija- ja käsityöläisryhmä, joka kunnioittaa luontoa ja muinaisia taitoja, haluaa säilyttää, elvyttää ja luoda toiminnallaan uutta. Näyttelyssä oli kuvia tapahtumasta.