JULKISET TAIDETEOKSET

Pitsien ketjussa, Kaunisjärvenpuisto, 2022–
Pitsien ketjussa, Pormestarinhaka 2022–

Lelia Byron (US) haastatteli Rauman Nyplääjät ry:n jäseniä, kuvasi heitä ja toteutti seinämaalaukset Rauman Energian sähkömuuntamoon sekä Rauman Veden vesipumppaamoon. 

Seinämaalauksissa Byron käyttää pitsien tekemistä sosiaalisen kudoksen metaforana; se yhdistää ihmisiä, sukupolvia ja on perinteiden jatkumo. Lisäksi se seuraa hänen edellisen projektinsa ”lankaa” (teosnimi englanniksi Following the Thread) Raumalla ja on osa pitkää sekä nypläysperinteiden, että hänen teostensa ’ketjua’.

Byronin työskentelyä on tukenut ja materiaalit kustantanut Finlandia Foundation, USA.

Yötaivas, Kodisjoen koulu, 2021–

Kodisjoen koulun 5-6 luokan oppilaat työskentelivät Johanna Sinkkosen kanssa maaliskuun alusta toukokuun loppuun asti. ”Kodisjoen kouluun syntyi oma erillinen teos Maailma huoneessani -projektista. Sen ovat suunnitelleet lähes kokonaan oppilaat itse ja he ovat myös vastanneet sen synnystä. Teoksen alkuperäinen idea oli tehdä metsä, mutta siitä kehittyikin yötaivas.” luokanopettaja Miikka Wikholm kertoo. Kodisjoen koulun teos nähtiin Sinkkosen näyttelyssä mediataiteen keinoin.

Hard Road With Love, Hardest Road Without Love, Sepän talon piha, Alfredinkatu 3, 2021–2022

Vuoden 2021 ITE-taiteilijan Jori Tapio Kalliolan RaumArsille lahjoittama teos Sepän talon puutarhassa.

Pilvilinnanväylä, Parpansalin puisto, 2015 ja uudistettu pitsi 2020–

Glenn Messersmith & Suzanne Morlock (US) & Tarmo Thorström & yhteistyössä Rauman Seudun Katulähetyksen VALO-pajatoimintojen työkokeilijat.

Taideteoksen ytimen muodostavat raumalainen merenkulku ja pitsinnypläys. Teos kuuluu Rauman kaupungin taidekokoelmiin.

Sponsorit ja yhteistyökumppanit: Eurajoen Romu Oy, Monentoimentalo, Rauman Betoni Oy, Erkko Näppi Oy, Rauma Works Oy, Tapani Kuusisto/Rauman KTK Oy, Insinööritoimisto Rakenne-Rauma Oy ja Viitama Rauno Tmi. Köydet: VG-Shipping, Finnpilot, Rauma Marine Constructions Oy ja Rauman Merihistoriallinen seura ry. Kiitos Logistikas Oy, Kukukari Oy ja Rauman RS-Rakennus Oy. Tukijat: Suomen Kulttuurirahasto, Erik Rosenlewin säätiö, Finlandia Foundation National (Pasadena CA).

Kudo & Kohtaa, Rauman kartta, 2013–2017.

Collectif Reversible: Antonin Boyot Gellibert & Juliette Morel & Victor Labarthe (FR)

Vanhoista kankaista, vaatteista, muovipusseista ja matonkuteista raumalaisten kanssa tehty verkkoteos, jossa taiteilijat hyödynsivät perinteisiä ammatteja – kalastusta, kutomista ja nypläämistä. Osallistujien haastatteluista muodostui samalla osa Rauman kaupungin Rauman Tarinaa ja kartta syntyi tarinoista ja paikoista, jotka ovat sekä asukkaille että turisteille merkityksellisiä. Rauman kartta sijoitettiin Rauman taidemuseon pihalla olleen näyttelyn jälkeen Rauman kaupungin matkailutoimistoon, jossa se oli esillä 2013–2017. Teos kuuluu Rauman kaupungin kokoelmiin.

Toiveen kolmisointu, Uotilanrinteen peruskoulu piha, 2011-2018.

Jihee Min & Uotilanrinteen peruskoulun 7F sekä 8. ja 9. luokkien kuvataideryhmien oppilaat. Teos on Rauman kaupungin taidekokoelmissa.

Kohtaaminen Pohjolassa, Luostarinkatu 1, 2009–

Concetta Modica & Rauman Lännen Martat. Kirjottu seinävaate lahjoitettiin Rauman seurakunnan nuorten kerhohuoneeseen.

Yli metsien ja merien, Porin kaupunginkirjasto, 2008–

Sandra Sitron (s. 1980 US) & Porin Kallelan koulun 6. luokka.

Porin lastenkulttuurikeskus – Satakunnan lastenkulttuuriverkosto järjesti Raumars taiteilijavierasohjelman ja Porin kaupunginkirjaston kanssa Yhteinen moninaisuus -työpajakokonaisuuden, jossa Kallelan erityiskoulun kuudesluokkalaiset suunnittelivat ja tekivät taiteilijavieras Sandra Sitronin kanssa pysyvän tekstiilitaideteoksen kirjaston lasten ja nuorten osastolle.

YÖTAIVAS, Uotilan koulu, 2008-2018

Kuvataiteilija Sandra Sitron opetti syksyn ajan Rauman kuvataidekoulun taidekäsityöryhmälle vahabatiikkia. Nuoret maalasivat ja värjäsivät omat kasviaiheiset teoksensa. Taiteilijan kanssa yhteistyössä syntyi Yötaivas -tekstiilimaalaus, jossa ajatuksena oli ilmaista metsän ja yötaivaan
taianomaisuutta yksittäisten henkilöiden antaman panoksen kautta.

Selviytymiskartta, Nortamonkatu 5, 2007–

Agenor Marti yhdessä Sepän talolla käyneiden kaupunkilaisten ja RaumArsin juhlanäyttelyn Yhteyksiä – Asiaa yhteisötaiteesta Lönnströmin taidemuseossa käyneiden kanssa maalasi 1,50 x 3,8 metrisen akryylimaalauksen, joka on Rauman kaupungin taidekokoelmissa ja sijoitettu Kulttuuri- ja vapaa-aikakeskuksen (2016 alkaen Musiikkiopisto) sisääntuloaulaan.

ÄIJÄNSUON TAIDEKILPAILU 2005, Äijänsuon jalkapallostadion, Nortamonkatu 23, 2005–2013

Voittaja Antti Tuomento, Elektrokardiogrammi.

Tuomaristo (Timo Huttunen, Suomen Palloliitto Kaikki pelaa – päällikkö; Hannu Aaltonen, kuvanveistäjä ja Satakunnan taidetoimikunnan varapuheenjohtaja sekä Pasi Mäkinen, arkkitehti, Rauman kaupunki) arvioi voittajaehdotuksen tehokkaaksi, raikkaaksi ja moderniksi ideaksi, joka yhdistää taiteen ja urheilun perustavalla tavalla sekä kommentoi taiteilijan uskallusta pelkistää ideansa rohkeasti.

Tukijat: Rauman kaupunki, Suomen palloliitto, Teollisuuden Voima Oy, Värirauma Oy, Sata Seri Oy

Palloseinä, Monnan palloilukenttä, 2004–2021

Michael Brown yhdessä Kari Korhosen kanssa maalasi seinän, jota vastaan voi pallotella Monnan jalkapallokentälle.

Pususillan kaidemaalaus, 2000–

Hanni Stolker maalasi ja suunnitteli uuden ulkoasun Pususillan kaiteisiin Raumalla. Väritys on saanut ideansa Vanhan Rauman talojen värityksistä.