Bethany Mitchell, Matkalla Itämerellä, 2014

Tarvontori 26.11. – 17.12.2014

Residenssi 4.8. – 23.12.2014
Matkalla Itämerelle
Bethany Mitchell (s. 1986 UK), Pyynpään koulu ja Rauman Freinetkoulu

Englantilainen Bethany Mitchellin toteutti laajamittaisen Matkalla Itämerellä -projektin Pyynpään koulun 6A ja 6B luokkien oppilaiden sekä Rauman freinetkoulun 5–6-luokkalaisten kanssa. He työskentelivät syksyn aikana Rauman merimuseossa ja Tarvontorin liiketilassa. Merimuseossa oppilaat tutustuivat merenkulun historiaan ja toteuttivat siellä itsenäistä tutkimustyötä, kuuntelivat opastuksia mm. eri laivatyypeistä ja työskentelivät ryhmissä. Eri kertojen teemoina olivat meri, miehistö, laiva ja elämä laivalla, jotka nivoutuivat eri oppiaineisiin kuten historiaan ja biologiaan. Tarvontorilla työskentelyn pääpaino oli erilaisissa kuvataiteellisissa menetelmissä, jotka liittyivät myös kuudensien luokkien kuvataiteen opetussuunnitelmaan.

Projektista muodostui keksittyjä ja todellisia tarinoita yhdistelevä lasten yhdessä taiteilijan kanssa toteuttama visuaalinen kertomus kahdesta laivasta; kauppalaivasta ja tutkimusaluksesta, kahdesta miehistöstä ja kahdesta matkasta merellä ja se huipentui Tarvontorin Suuressa liiketilassa järjestettyyn näyttelyyn.

Projektissa tehtiin yhteistyötä myös Tidemill Academyn peruskoulun oppilaisiin, jotka aloittivat Bethany Mitchellin kanssa vastaavan projektin vuonna 2012. Lontoolaisten ja raumalaisten koulujen kesken jaettujen valokuvien, kirjeiden ja projektiblogin (allatbalticsea.wordpress.com) päätteeksi kaikkia yhdisti Skype-keskustelu, jossa oppilaat vaihtoivat kokemuksiaan ja projektissa kehittämiään tarinoita ja teoksia.

Näyttelytilassa toteutettiin myös yleisölle avoimia työpajoja ja taidekasvatusluento alueella työskenteleville taiteilijoille ja museoammattilaisille. Rauman merimuseolla Mitchell toteutti lisäksi animaatiotyöpajat osana Lasten kulttuuriviikkoja.

Residenssinsä aluksi Bethany Mitchell osallistui Sepän talolla järjestettyyn Pop-up tapahtumaviikonloppuun ohjaamalla siellä ranskalaista kudontaa sekä toimi yhteistyössä Blue Sea Film Festival -organisaation kanssa ja lyhytelokuvakilpailun juryssä.

Residenssin aikana Mitchell osallistui myös Rauman Unicefin Molla ja maailman lapset -rokotuskampanjaan, jossa taiteilijat valmistavat nuken taidehuutokauppaan. Saadut rahat lahjoitettiin lyhentämättömänä Unicefille.

Yhteistyössä. Rauman merimuseo, koulut, Porin lastenkulttuurikeskus – Satakunnan lastenkulttuuriverkosto, Tidemill Academy, Rauman Unicef ja Kiinteistö Oy Tarvontori. Materiaaleja tarjosivat Suomisen Pyörä, Valo & Kumppanit, Mattorauma ja Värirauma.

Bethany Mitchell s. 1986 (UK) on yhteisötaiteilija, joka taiteen tekemisen rinnalla pitää tärkeimpänä työnään hetkien lumista. Mitchell on työskennellyt vastaavissa projekteissa lasten kanssa mm. The Maritime Museumissa Lontoossa. Hänellä on eri yliopistoista tutkinnot BA Textile Art, (Winchester School of Art) MA Participatory and Community Arts (Goldsmiths University) sekä PG Cert Art Room Practice (Bath Spa University). Mitchellin halu tarjota vaihtoehtoisia mahdollisuuksia todellisiin kohtaamisiin ihmisten välillä, luovaan ajatteluun, yhteistyöhön, vuorovaikutukseen ja persoonallisiin aikaansaannoksiin ovat häntä työssään eteenpäin ajavia voimia.