Sarah Krasnow, On Guard – Valvojat, 2023

Suomen Kuvataiteen päivä 10.7.2023 ohjelmassa Vanhassa Raumassa:
”Katso, älä katso” pieniä Balin hindujen Canang sari -uhrilahjojen innoittamia paperiteoksia.
Näkymättömien esineiden museo –installaatio, Kirkkosilta.
”Kävele, älä juokse” hidas pyöräkilpailu -performanssi, Kirkkosilta.
“Hei, älä liiku” aarteenetsintää eläville patsaille. mm. Rauma Flikk -patsaalla, Pyhän Ristin kirkossa ja Pyhän Kolminaisuuden kirkon raunioilla.
Maailman huonoin museo -performanssi, Rauma Flikk patsaalla Kuninkaankadulla suomeksi ja englanniksi.
On Guard -sarjan kaksi videota, 4 esitystä, Tammela, Eteläpitkäkatu 17. 
– Performanssien esiintyjät: Sarah Krasnow, Jenni Suominen, Heta Haaslahti sekä Louise ja Mathilda Bierme.

Pitsiviikolla 22.–30.7.2023
Valvojat – Turvallisuusnäyttämö / On Guard – Safety Theater  performanssit tiistaina 25.7. ja keskiviikkona 26.7. klo 13:45–14:00. Ennen performanssia museon opastus Lintu ja kala! näyttelyyn 13:00–13:45, Rauman taidemuseo, Kuninkaankatu 37.
– performanssin esiintyjät Sarah Krasnow ja Jenni Suominen, äänet James Ilgenfritz.
On Guard -sarjan Raumalla kuvattu video tiistaina 25.7. ja keskiviikkona 26.7. klo 15:00–15:15, Tammela, Eteläpitkäkatu 17.

Residenssi: kesäkuu–heinäkuu
Sarah Krasnow (US)

Teatterintekijä Sarah Krasnowin performanssiprojekti On Guard – Valvojat on jatkuva teos, joka pohjautuu ihmisten kokemuksiin museoissa. Tänä kesänä Rauman kaupunkiympäristön inspiroimana se sisältää kiertäviä esityksiä, monologeja, liikettä ja videota. On Guard – Valvojat -projektin taiteilija on aloittanut Catwalk Arts Residency -residenssissä New Yorkin Catskillissä.

Innoittajina ja aiheena ovat museonvartijat, ja liikekoreografian pohjana on taiteen vartioinnin ja katselun fyysisyys. Museoammattilaiset, jotka sekä tarjoavat että rajoittavat pääsyä taiteen pariin ja jotka toisinaan saavat vain vähän kosketusta suojelemaansa taiteeseen, nähdään ja kuullaan Krasnowin heidän kanssaan Raumalla tekemien haastattelujen kautta.  Museovalvojista tulee yksi taiteen aiheista eivätkä he ole enää huomaamattomia. 

Kansas Cityssä Missourissa sijaitsevassa Nelson-Atkinsin taidemuseossa on Duane Hansonin hyperrealistinen, luonnollista kokoa oleva veistos museovartijasta. Se kuvaa iäkästä miestä vartijan univormussa; museovieraat sivuuttavat yleensä teoksen, kun he luulevat sitä oikeaksi ihmiseksi, ja huomioivat sen vasta, kun ovat tajunneet, että kyseessä on veistos. Paikallisen raumalaisen taiteilijan Kerttu Horilan veistokset toivat Sarah Krasnowin mieleen Hansonin teoksen, ja näin ollen Krasnowin työskentely Raumalla on laajentunut käsitteisiin hiljaisuudesta ja liikkeestä, katsomisesta ja pois katsomisesta paikoissa, joissa sitä vähiten odotamme.

***

Rauman taidemuseolla esitettävien performanssien aineisto on syntynyt kyselylomakkeista ja keskusteluista kahdeksan museotyöntekijän kanssa Rauman merimuseosta ja Merimakasiinista sekä Rauman museon Marelasta ja Raatihuoneelta. Erityiskiitokset heille. Äänitallenteet on tehty Rauman museossa sekä Turussa Qwenselin talossa (Apteekkimuseo) ja Luostarinmäellä. 

Lisäksi Krasnow on haastatellut museotyöntekijöitä seuraavista museoista: Luostarinmäki, Turku; Designmuseo, Helsinki; Musée Pompidou, Paris, France; Collection Lambert, Avignon, France; New Museum, New York, USA; Patrick Bringley at Metropolitan Museum of Art, New York, USA; Darrel Ellis at Museum of Modern Art (MoMA), New York, USA.

***

Krasnow on teoskokonaisuuteen ”Katso, älä katso” on saanut innoituksensa vierailtuaan Balilla, Indonesiassa, josta voi löytää Canang sari -nimisiä uhrilahjoja joka puolelta. Yleensä niitä asetetaan maahan kauppojen, kotien, temppelien ja risteysten eteen. Nämä lahjat ovat erilaisia esineitä, yleensä kukkia, riisiä, suitsukkeita, savukkeita, makeisia tai rahaa, jotka on asetettu banaanin tai palmun lehtiä sisältäviin tarjottimiin tai koreihin (sari tarkoittaa ”olemusta” ja canang viittaa tarjottimeen). Se on Balin hindulainen käytäntö, jonka tarkoituksena on kunnioittaa ja miellyttää jumalia. 

Krasnowin mielestä Canang sareja ilo kohdata. Odottamattomina ja värikkäinä ne lisäävät kauneutta jo ennestään kauniiseen ympäristöön. Hän on tehnyt muutamia näiden uhrilahjojen innoittamia origamilaatikoita ja sijoittanut niitä ympäri Vanhaa Raumaa, joka on kaunis ympäristö, mutta kuten missä tahansa, täälläkin on paikkoja, joita emme ehkä pidä kauniina tai pidämme yksinkertaisesti merkityksettöminä. Nämä teokset ovat jatkoa Krasnowin käsittelemälle teemalle katsoa sinne, minne emme yleensä ajattele katsovamme. Jokin kaunis ja värikäs auttaa meitä muistamaan katsoa; kun havaitsemme paikan, jota emme olisi huomanneet, voimme myös kysyä itseltämme: Oliko se jo alun perin kaunis?

Valmistuttuaan Yale School of Dramasta vuonna 2014 Sarah Krasnow on työskennellyt teatterin parissa ohjaajana, kääntäjänä, librettojen kirjoittajana, näytelmäkirjailijana, käsikirjoittajana, esiintyjänä, tuottajana, dramaturgina ja opettajana.

Omien näytelmien, käsikirjoitusten ja tuotantojensa kautta Krasnow tutkii näyttämöä esityksen katsomisen lisäksi myös tekstin lukemisen paikkana sekä pyrkii lisäämään monikulttuurisen yleisön saavutettavuutta.  Krasnow oli pandemia-aikana mukana myös useissa striimausproduktiossa kuten Darg Showssa videossa naisista, jotka esittävät miesten kirjoittamia ja miehille tarkoitettuja monologeja.  Hän aikoo jatkaa tätä hanketta sarjana, jossa tutkitaan sukupuolen vaikutusta näytelmäkirjallisuudessa kääntämällä sukupuolirooleja näyttämöllä.