Reika Takebayashi ja Kei Yamamoto, Proosaa luonnosta, 2024

Reika Takebayashin ja Kei Yamamoton näyttely Proosaa luonnosta, Prose from the nature on esillä Rauman merimuseossa (Kalliokatu 34) 4.5.-25.5.2024.

Rauman merimuseo on avoinna tiistaista perjantaihin 12–16 ja lauantaina 11–17.

Residenssi: maaliskuu-toukokuu
Reika Takebayashi (s. 1998 JP)
Kei Yamamoto (s. 1997 JP)

Rauman merimuseon tornissa avautuu lauantaina 4.5 RaumArs-residenssitaiteilijoiden kiotolaisten Reika Takebayashin ja Kei Yamamoton näyttely. Esillä olevat työt on tehty RaumArs-residenssissä tämän kevään aikana. Proosaa luonnosta -näyttelyn nimi viittaa siihen, miten luonto jatkuvasti kertoo meille historiastaan ja vaiheistaan omalla kielellään, mutta me ihmiset emme vain koskaan tunnu tottuvan siihen. Japanilaisten taiteilijoiden näyttelyteokset nivoutuvat kevyesti toisiinsa, keskustellen yhteisen aiheen parissa.

Kei Yamamoto tutkii luonnonilmiöiden keskinäisiä suhteita monitaiteellisesti. Hän työstää parhaillaan ”We are Migratory Birds” -nimistä projektia, jossa meitä ihmisiä tarkastellaan liikkuvina olentoina ja pyritään avaamaan aisteja oppimalla linnuilta. RaumArs-residenssijaksollaan hän keskittyy lintujen aistinvaraiseen reitin löytämiseen, navigointitekniikkaan, jota muinaiset merenkulkijat ovat käyttäneet paikantaakseen sijaintinsa. Näyttelyteoksillaan hän antaa muodon näille näkymättömille suhteille ja viittaamaan Rauman maailmanlaajuisiin yhteyksiin.

Yamamoto on vaikuttunut raumalaisten yhteydestä luontoon ja omaan ympäristöönsä: ”Täällä ihmiset voivat spontaanisti olla vuorovaikutuksessa luonnon kanssa. Sillä saattaa olla jotain tekemistä ihmisen osmoottisella yhteydellä luontoon ja toisiin ihmisiin. Olet osa Raumaa ja Rauma on osa sinua.”

Maalauksissaan Reika Takebayashi rekonstruoi luonnonilmiöitä hyödyntäen toisteista kuvakieltä ja käyttäen yksinkertaisia merkkejä, kuten pisteitä, viivoja, värejä ja ajoittain erilaisia materiaaleja. Hänen kiinnostuksensa herättää ensin kuvattavien kohteiden pinta; lähempää sekä syvemmälle katsoen hän tulkitsee luonnon omaa kieltä. Hänen näyttelyteoksensa ovat tallenne keskustelusta: ”olemisen tapa”.

Taiteilijat ovat halunneet kiteyttää sen, millaista elämä täällä on. Näyttely on heidän pyrkimyksensä saada takaisin perustavanlaatuiset siteet luontoon elämällä täällä ja oppimalla muilta.