Lotta Halinen, Tenho, 2022

Kaksikymmentä esitystä satakuntalaisissa palvelukeskuksissa.

Residenssi: helmi-maaliskuu 2022

Tanssitaiteilija Lotta Halinen työskentelee helmi-maaliskuussa 2022 RaumArs- residenssissä TENHO tanssiteoksensa parissa. TENHO on iskelmämusiikista ja vanhoista mustavalkoisista elokuvista inspiroitunut soolotanssiesitys, joka on suunnattu hoivakotien- ja palvelutalojen asukkaille, itsenäisesti asuville ikäihmisille sekä nostalgiasta kiinnostuneille. Projekti yhdistää nykytanssin liikekielen ja vanhan suomalaisen iskelmämusiikin sukupolvien välisiin kohtaamisiin vaihtuvissa esitystiloissa. Lotan teosprosessi alkoi Tenhon kanssa RaumArs-taiteilijaresidenssissä jo vuonna 2020 ja on edennyt kohta kahden vuoden ajan koronan ehdoilla.

Lotta on taiteellisen prosessinsa aikana tutkinut vanhojen kappaleiden ja elokuvien liikkeellisiä sekä ilmaisullisia teemoja ja pyrkinyt löytämään näistä elementtejä, jotka voivat puhutella myös tämän päivän ihmisiä. Näiden löydösten pohjalta hän on syventynyt musiikki- ja kuvamateriaaliin liikkeellisesti, äänellisesti ja tilallisen työskentelyn puitteissa pyrkien luomaan uudenlaista kehollista tulkintaa suhteessa niihin. Teosta on työstetty residenssissä syksyllä 2020 ja 2021 ja teoksen demoversiot esitettiin Rauman kaupungin seniorityönviikoilla lokakuussa 2021.
 
Teos kiertää kuukauden ajan Satakunnan alueella Rauman, Euran ja Säkylän hoivakodeissa. Kiertuetoiminnalla pyritään tavoittamaan sellaiset ikäihmiset, jotka ovat olleet pandemia-aikana erityisen eristyksissä ja heille suunnattujen kulttuuritapahtumien tavoittamattomissa. Teos jatkaa Lotan taiteellista työskentelyä perinteisen teatteritilan ulkopuolella liikkeellisten ja tilalähtöisten prosessien parissa. Projekti on toteutettu yhteistyössä Läntisen tanssin aluekeskuksen kanssa aluekeskuspalkalla.
 

Lotta Halinen on Lahdessa syntynyt ja kasvanut tanssitaiteilija, joka työskentelee laaja-alaisesti tanssijana, koreografina ja taidepedagogina esittävän taiteen kentällä. Hän on valmistunut tanssijaksi PKKY:n kansainväliseltä Movement and Performance Research -tanssilinjalta Outokummusta 2013. Opintojensa jälkeen Halinen matkusti Israeliin tanssimaan Liat Dror and Nir Ben Gal Dance Companyssa, jonka jälkeen hän jatkoi SEAD- tanssikorkeakouluun Itävaltaan viimeistelemään tanssijan kandidaatin opintonsa valmistuen kesällä 2014.

Valmistumisensa jälkeen Lotta Halinen on työskennellyt kansainvälisesti tanssijana ja ottanut osaa myös erilaisiin poikkitaiteellisiin produktioihin sekä koreografioinut omia teoksiaan vuodesta 2014 alkaen. Hänen viimeisimpiä töitänsä ovat Veggur-Seinä (2015), White Room (2017) ja Lux Griseo (2020). Omia teoksiaan hän on päässyt esittämään kansainvälisesti eri festivaaleilla mm. Wienissä, Helsingissä, Outokummussa, Salzburgissa, Barcelonassa ja viimeisimpänä osana Tampereen Finlaysonin 200v- juhlavuoden ohjelmistoa tammikuussa 2020.