Wuri, Muistoja kukkivista hetkistä, 2019

Origamipapereita ohjeineen jaossa Pitsiviikosta alkaen Sammalahdenmäellä kävijölle infotaulujen postilaatikoisssa sekä Vanhalla Raatihuonella että Tammelassa.

Opastus origamin taitteluun:
Metsärunojamit, Sammallahdenmäki 21.7. klo 17.00–20.00.
Vanhan Raatihuoneen piha 27.7. klo 15.00.–16.00.
Sammallahdemäki, eteläinen infopiste Savulaaksontie 181, 3.8. klo 13.00–14.30.

Näyttely: Invisible Scenery, Galleria Jänis, Turku 14.7.–9.8.
Installaatio: Muistoja kukkivista hetkistä 15.–18.8.

Residenssi 2.7.–28.8.
Projektit ovat osa Sammallahdenmäki 20-vuotta UNESCOn maailmanperintökohteena juhlavuoden ohjelmaa.
Yhteistyössä Rauman Museo, Attendo RaumanAalto ja Nina Rintala Runot.
WURI (Wuri Jeon, 1979 KR).

Terve! 안녕! ja Muistoja kukkivista hetkistä

Soulissa asuva ja työskentelevä WURI toteuttaa UNESCON maailmanperintökohteeseen Sammallahdenmäen pronssikautiselle röykkiöhauta-alueelle yleisöä osallistavan taideprojektin sekä installaation. Hän on ennen residenssiin saapumistaan perehtynyt hyvin alueen historiaan ja vierailtuaan paikan päällä saanut inspiraation kukkiin, jotka symboloivat niin tervetuliaisia kuin jäähyväisiä.

Wurin ohjaamat origamikukkatyöpajat ja 15.–18.8. tuleva paperikukkainstallaatio juhlistavat paikan nimeämistä maailmanperintölistalle 20 vuotta sitten. Taideprojektien lähtökohtana on ollut monille kulttuureille yhteinen tapa koristella hautoja kukkasin. Aikana, jolloin paperi oli kallisarvoista, korealaiset käyttivät paperikukkia hautajaisissa ja pyhissä seremonioissa. Vanha tapa on säilynyt samana näihin päiviin. Tarkoituksena on kunnioittaa kuolleita ja lohduttaa eläviä, antaa heille toivoa kukoistavasta tulevaisuudesta.

Wuri on valmistanut paperikukat RaumArs-residenssiohjelman aiemman taiteilijan tekemistä aikakauslehtipaperinaruista haluten seurata sekä residenssiin jääneen taiteilijan että Sammallahdenmäelle jääneen ajan jälkiä. Hän haluaa ilmaista ihmisten kiintymystä muinaista paikkaa kohtaan ja toivoo kävijöiden saavan erilaisia kokemuksia sen identiteetistä sekä huomaavan ympäröivän kauneuden väliaikaisesti aseteltujen paperikukkien kautta. Taiteilija myös osoittaa arvostuksensa niille ihmisille, jotka ovat pyrkineet säilyttämään tämän erityislaatuisen kohteen.

Kokemuksen ja muistin kerääminen sekä säilyttäminen ei ole helppoa. Wuri ajattelee, että tällaiset näkymättömät asiat on yhdistettävä ja, että nämä voivat liikkua yksilön mukana, jolloin ne ovat monistettavissa sekä laajennettavissa. Sammallahdenmäellä hän on kohdannut ajan jäljen, jonka ihmisten elämä, kokemukset, tavoitteet ja ympäristö ovat tehneet. Tämä paikka, johon kertyy tarinoita jatkossakin, on kuin opas, joka liittyy menneisyyden muistoihin.

Tapahtuman viimeisenä päivänä sunnuntaina 18.8. vierailijat voivat myös ottaa paperikierteestä valmistettuja kukkia itselleen.

 

Origamikukat: Terve! 안녕!

Vieraillessasi Sammallahdenmäellä, ole hyvä ja ota painettu paperi sekä taitteluohje infotaulussa sijaitsevasta postilaatikosta, ja tee itsellesi origami muistoksi vierailustasi. Painettu kukkamainen kuvio pohjautuu Sammallahdenmäen kivillä kasvavaan sammaleeseen. Paperilla on kukkaispohjan lisäksi painettuna koreaksi ja suomeksi tervehdykset, joita käytetään sekä tavatessa sekä hyvästellessä.

Koreankielisellä tervehdyssanalla ’안녕’ (An-nyeong) on eräänä merkityksenä toivotus ‘ole turvassa ja huoletta’. Ihmiset käyttävät sitä myös kuulumisten kysymiseen ja toivottaakseen toiselle hyvää vointia, samaan tapaan kuin suomessa sanan lähtökohta on terveydessä.

Korean historia on täynnä sotien ja vieraaseen valtaan alistumisen tuomaa kärsimystä. Kun ihmiset tapasivat toisiaan, oli tärkeää varmistua, että molemmat perheineen olivat selviytyneet yön yli hengissä ja ongelmitta. Tervehtiminen ja sanojen vaihto sisälsi myös toivon siitä, että tavattaisiin uudelleen, elossa ja hyvinvoivina.

Samaa tervehdyssanaa on käytetty myös haudoilla, kun on rukoiltu kuolleille rauhaisaa iäistä eloa.

Kaiken kaikkiaan sanalla “안녕”(An-nyeong) on maagista merkitystä. Se liittää jo tapahtuneen selviytymisen ‘안녕’ (ollaan turvassa ilman ongelmia) sekä tähän hetkeen että lupaukseen turvallisesta tulevaisuudesta. Se myöskin liittää toisiaan tervehtivät ihmiset yhteen ja tuo näkyville ihmissuhteiden verkoston.

Vaikka tarkkaa alkuperää ei tiedetä, origami on monissa kulttuureissa jäänyt mieleen esi-isien muistotraditioista ja lasten huvittamisesta. Wuri käyttää menetelmää origamin perinteisen käytön lisäksi ”paikan kokemuksen ja muistin” siirtämiseen. Kun ihmiset taittavat paperin, paikkakohtainen kokemus korvataan konkreettisella muodolla, joka sisältää erityisiä juuri tähän liittyviä muistoja.

Wuri: ”Toivon, että vieraillessasi Sammallahdenmäellä ja taitellessasi origamikukkaa suot ajatuksen siellä muinoin asuneille ihmisille ja heidän rakkailleen, sekä, että origamin taittelu tuo sinulle iloa. Lisäksi toivon, että muistat nämä hetket silloin, kun lausut tai kuulet tervehdyksen 안녕.”

Wuri valmistunut Etelä-Korean taideyliopistosta. Taiteessaan hän käyttää eri medioita kuten valokuvia, videoita, installaatioita ja sellaisia arkipäiväisiä ”katoavia” materiaaleja, joita on helppo yhdistää henkilökohtaisiin kokemuksiin ja paikkakohtaisiin tilanteisiin.

Vuonna 2018 Wuri osallistui Korea–Suomi -taiteilijavaihtoprojektin Artists and Social Welfare näyttelyihin sekä Soulissa että Turussa B-Galleriassa. Hän on pitänyt yksityisnäyttelyn Berliinissä ja osallistunut ryhmänäyttelyihin Soulin taidegallerioissa, ja työskentelee usein eri hyväntekeväisyys- ja kansalaisjärjestöjen kanssa. RaumArs-residenssin aikana Wuri toteuttaa taideprojekteja Sammallahdenmäellä ja mm. Attendo RaumanAallon nuorten kanssa sekä hänen näyttelynsä Invisible Scenery on esillä Galleria Jäniksessä Turussa. Raumalla taiteilija myös jatkaa vuonna 2017 aloittamaansa Siemenkiviprojektia (Seed Pebble Project) urbaanin kaupunkitilan elvyttämiseksi.