Tarmo Thorström, Pilvilinnanväylä, 2020

Pilvilinnanväylä-teoksen päivityksen julkistamistilaisuus 22.7.2020 klo 12.00, Parpansalin puisto.
Tapahtumaa voi seurata myös tämän linkin kautta: Pilvilinnanväylä / Flight of Fancy

Residenssi: heinäkuu
Tarmo Thorström (FI)

Parpansalin puistoon marraskuussa 2015 valmistunut teos Pilvilinnanväylä on yhdysvaltalaisten RaumArs-taiteilijavieraiden Suzanne Morlockin ja Glenn Messersmithin, raumalaisen pitsitaiteilija Tarmo Thorströmin ja Rauman Seudun Katulähetyksen Valo-pajatoimintojen työntekijöiden yhteisteos. Rauman merellistä historiaa ja pitsinnypläystä käsittelevä teos muodostui teräsputkista ja alumiinivaijerista.

Jo pian valmistumisensa jälkeen teos kärsi ilkivallasta, kun teoksen pitsivaijereissa oli roikuttu. Alkuperäisessä suunnitelmassa Morlock, Messersmith ja Thorström olivat suunnitelleet käyttävänsä köysiä materiaalina, mutta aika- ja resurssipulan vuoksi tästä jouduttiin luopumaan. Köydet vaihtuivat vaijereihin, mikä Thorströmin mukaan osoittautui jälkiviisaasti vähän vähemmän hyväksi ajatukseksi. Vaijereiden jäykkyys pakotti suurentamaan pitsin mittakaavaa kokoluokkaan, josta tavallisten ihmisten on vaikea enää hahmottaa pitsin rakennetta.

Kesällä 2017 Thorström aloitti teoksen uudistamisprosessin ja rupesi nypläämään metallipitsin korvaavaa juuttiköydestä muodostuvaa pitsiä. Tarkoitusta varten hän hankki muutaman kilometrin köyttä ja valmisti tiettävästi maailman suurimman nypläysalustan. Työskentely kuitenkin keskeytyi, kun muut työt vaativat kaiken ajan ja Thorström muutti Pietariin työskentelemään opettajana suomalaisessa koulussa. Tammikuussa 2020 Thorström kuljetti keskeneräisen työn Raumalta Pietariin ja nypläsi kuuden kuukauden aikana pitsin loppuun. Liki kaksi kilometriä juuttiköyttä vaatinut teos valmistui Pietarin keskustassa Pyhän Marian kirkossa, sillä Thorströmin koulun vieressä oleva inkerinsuomalainen seurakunta antoi hänelle kirkon 3. kerroksen parvelta työtilat käyttöönsä.

Osapuilleen 35-neliömetrisen pitsin valmistuttua kesäkuussa Thorström kuljetti työn pakattuna Suomeen ja heinäkuussa jatkoi työstöä tervaamalla pitsin purjelaivoissa käytettyjen köysien tapaan. Hautatervan ja havutärpätin seos antaa pitsille suojaa rannikon vaihtelevia sääolosuhteita vastaan. Tervan kuivuttua riittävästi teos nostettiin nosturilla vanhan vaijeripitsin tilalle ja Thorström viimeisteli teoksen.

Teoksen päivitys valmistuu juuri ajoissa Rauman 50. Pitsiviikolle, vaikka kaupunkifestivaalia juhlitaankin koronan takia poikkeuksellisella tavalla. Poikkeuksellinen on myös teos, joten se sopii hyvin korvaamaan poikkeusolojen vuoksi syntynyttä aukkoa pitsisisällössä.

Pilvilinnanväylä, jonka englanninkielinen nimi Flight of Fancy syntyi ennen suomenkielistä, yhdistää pitsin ja merenkulun teemat. Nimensä mukaisesti se on ajatuksen leikkiä, mitä jos -ajattelua ja pilvilinnojen rakentelua. Se on mielikuvituksen tie, jossa ajatukset seilaavat lateraali- ja kardinaalimerkeistä välittämättä kohti unelmien aavaa.

– Tarmo Thorström

Residenssin aikana julkistettiin myös Thorströmin Silmäoptikot Palmu Oy:n liikkeen sisäpihalle tervanarusta nypläämä ”Silmäpako”. Työ yhdistelee raumalaisia perinteitä, eli pitsinnypläystä ja kalastusta. Hans Lehtisen kuvaama video Pilvilinnasta nähtävissä täällä.