Taidetalo RaumArs 4.4.-3.5.2025
Pieniä liikahduksia on tekstiiliteoksista, sävypaperileikkauksista ja videoinstallaatiosta koostuva näyttely, jossa tarkastelun kohteina ovat muun muassa suhde läheisiin ihmisiin, luontoon ja kulttuuriin. Taiteilijaryhmä on toiminut yhdessä vuodesta 2018 lähtien.
Leena Illukan (s.1962) kollaasinomaiset teokset ovat ajallisia kerrostumia, joissa yhdistyy menneisyys ja nykyisyys. Teosten pohjana toimivat kierrätetyt seinätekstiilit, joita Illukka purkaa, korjaa, yhdistää, sekä käsin kirjoo alkuperäisen kuvan päälle, antaen niille uuden merkityksellisen kerroksen. Teoksista välittyy ihmisyys, muistot, kuvitelmat ja unohdetut tunteet. Illukan tärkein tekniikka on kirjonta, jota hän käyttää kuvanveistossa, valokuvauksessa ja moniosaisissa tekstiiliteossarjoissa.
Illukka on valmistunut kuvataiteilijaksi Lahden taideinstituutissa ja suorittanut kuvataiteen ylemmän AMK – tutkinnon Saimaan ammattikorkeakoulussa. Vuonna 2023 hänelle myönnettiin valtion ylimääräinen taiteilijaeläke. Illukan teoksia on kotimaisissa ja ulkomaisissa museoissa ja kokoelmissa.
Silja Purasen (s.1961) videoinstallaatiossa ihmisen tuhoava suhde ympäristöönsä yhdistyy ikiaikaiseen kauneuden kaipuuseen. Lähtökohta on aikamme ongelmamateriaali, muovi, jonka kulttuurihistoriaan kuuluva alkuperäisen jäljittely toistuu ja kertautuu teoksessa eri tasoilla. Teosten visuaalisena innoittajana on muovin estetiikka, kitsch, camp ja tee-se-itse- -asenne. Purasen teosten keskipisteessä on ympäröivän todellisuuden ilmiöiden kriittinen tarkastelu. Urallaan Puranen on työskennellyt mm. tekstiilien, digitaalisen kuvan, videon ja animaation parissa.
Puranen on valmistunut kuvataiteilijaksi Lahden taideinstituutista ja taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta. Hänen teoksiaan on useissa kotimaisissa ja ulkomaisissa museoissa ja kokoelmissa. Puranen sai vuonna 2009 Pohjoismaiden suurimman tekstiilitaiteen palkinnon, Nordic Award in Textiles. Vuonna 2023 Puraselle myönnettiin valtion ylimääräinen taiteilijaeläke.
Virpi Vesanen-Laukkanen (s.1957) kuvaa teoksissaan elämää lastenlasten ja heidän perheidensä kanssa. Sävypaperileikkaukset ovat rakkaudella kuvattuja tuokiokuvia läheisistä ihmisistä. Uusimmat teokset käsittelevät läheisyyttä ja sitä, miten tarvitsemme toisiamme. Samettiset pehmoveistokset käsittelevät lempeästi ja huumorilla aikaa, muutosta ja ikääntymistä. Teokset saavat vaikutteita surrealismista ja arkielämästä, jossa pieniä liikahduksia tapahtuu koko ajan. Vesanen-Laukkanen on tekstiili- ja kuvataiteilija, joka tulkitsee naisen elämään liittyviä myyttejä ja kuvastoa. Hän leikkaa paperia, uusiokäyttää materiaaleja tehden niistä reliefejä, ompelee karamellipapereista pukuveistoksia ja kankaasta pehmoja.
Vesanen-Laukkanen on koulutukseltaan taiteen maisteri. Hänet valittiin vuonna 2008 Ornamon vuoden taiteilijaksi ja vuonna 2023 hänelle myönnettiin valtion ylimääräinen taiteilijaeläke. Hänen teoksiaan on kotimaisissa ja ulkomaisissa museoissa ja kokoelmissa.


