RAUMARS TUO TAITEEN LÄHELLE

RaumArs ry – Rauman taiteilijavierasohjelma perustettiin vuonna 1997 Lönnströmin museoiden aloitteesta. Vuonna 1999 RaumArs rekisteröityi ja toimii itsenäisenä yhdistyksenä.

RaumArs ry on kansainvälisen ResArtis taiteilijaresidenssiorganisaation jäsen.

Taiteilijaresidenssi sijaitsee Raumalla, jossa on kaksi maailmanperintökohdetta; Vanha Rauma ja pronssikautinen Sammallahdenmäki. Kaupungin edustalla on Selkämeren kansallispuisto. Residenssiasunto sijaitsee Vanhassa Raumassa, aivan Pyhän Kolminaisuuden kirkon raunioiden vieressä. Kahden makuuhuoneen asunnossa taiteilija voi asua yksin tai muiden taiteilijoiden kanssa. Yhteisötaiteilijoille RaumArs tarjoaa majoituksen maksutta, itsenäisesti työskentelevät taiteilijat maksavat pienen korvauksen asumisesta. Studiota ei ole, mutta yhteistyökumppaniemme kautta on mahdollista neuvotella työtiloja.

RaumArsin pitkäaikainen ja kiinteä yhteistyökumppani on Rauman taidemuseo. Siellä sijaitsee mm. yhdistyksen postiosoite, koska omaa toimistotilaa ei ole. Rauman taidemuseo tukee yhdistyksen toimintaa henkilökunnan asiantuntija-avulla ja työpanoksella.

Ohjelmassa olevat taiteenlajit ovat: visuaaliset taiteet, esittävät taiteet, arkkitehtuuri, elokuva, kirjallisuus, kuratointi, taitoaineet ja muotoilu sekä näiden tutkimus. Valinnan edellytyksenä on taiteilijan esittämä suunnitelma laadukkaasta ja toimivasta yhteisö- tai ympäristötaidehankkeesta, joka toteutetaan vierailun aikana Raumalla tai muualla Satakunnan alueella.

RaumArs ry tekee laajasti yhteistyötä paikallisten koulujen, museoiden, taidelaitosten, kuvataidekoulun, musiikkiopiston, tanssikoulun, erilaisten yhdistysten ja festivaalien sekä kuntien kanssa koko Satakunnan alueella. Heistä lisää Yhteistyö ja Rauma.

Taiteilijajärjestöistä Raumalla toimivat mm. Rauman taiteilijaseura, Rauman taidegraafikot ja Keramos ry sekä Porissa Nyte ry ja Tehdas ry. RaumArsin taiteilijavieraat ovat aiemmin toteuttaneet on taideprojekteja esimerkiksi merimiesten, Marttojen, nyplääjien, suunnistajien, harrastajataiteilijoiden ja naisvoimistelijoiden kanssa. Elokuussa työskentelevät taiteilijat pääsevät Sinisen Meren Elokuvajuhlien lyhytelokuvakilpailun tuomaristoon.

Toimintansa rahoittamiseksi RaumArs anoo vuosittain avustuksia julkishallinnolta, kaupungilta ja eri säätiöiltä. Taiteen edistämiskeskus on ollut päärahoittaja alusta saakka. Yksityishenkilöt, muut yhdistykset tai yritykset voivat liittyä RaumArsin jäseniksi ja tukea toimintaa kannatusjäsenmaksulla.

Sivuston kuvat ©RaumArs ry:n arkisto 1997-05 ja ©Hannele Kolsio 2006 alkaen, ellei toisin mainita.

Raumars ry:n hallitusjäsenten Mind map – näkemys yhdistyksen toiminnasta.