RAUMARS TUO TAITEEN LÄHELLE

RaumArs ry – Rauman taiteilijavierasohjelma perustettiin vuonna 1997 Lönnströmin museoiden aloitteesta. Vuonna 1999 RaumArs rekisteröityi ja toimii itsenäisenä yhdistyksenä toimien Satakunnan alueella.

Toiminnan taustalla vaikuttavat alueen taide- ja kulttuurilaitokset, taiteilijat sekä toiminnasta kiinnostuneet yksityishenkilöt. RaumArsin tarkoituksena on edistää alueen kulttuuritarjontaa tuottamalla kaikille avoimia, kiinnostavia ja korkeatasoisia taideprojekteja. Yhteisö- ja ympäristötaideprojektien kautta taide siirtyy lähemmäksi kaupunkilaisia ja mahdollistaa myös satakuntalaisten taiteilijoiden ja kulttuurialan toimijoiden valtakunnallisten ja kansainvälisten yhteyksien kehittämisen.

RaumArs ry on kansainvälisen ResArtis taiteilijaresidenssiorganisaation jäsen.

RaumArsin residenssi sijaitsee Rauman kaupungissa, jossa on kaksi maailmanperintökohdetta; Vanhan Rauma (1991) ja Sammallahdenmäki (1999). Kaupungin edustalla on Selkämeren kansallispuisto (perustettu 2011).

RaumArsin pitkäaikainen ja kiinteä yhteistyökumppani on Rauman taidemuseo. Siellä sijaitsee mm. yhdistyksen postiosoite, koska toimistotilaa ei ole. Rauman taidemuseo tukee yhdistyksen toimintaa henkilökunnan asiantuntija-avulla ja työpanoksella.

Residenssiohjelma pitää sisällään kaikki taiteenlajit: kuvataiteet (sisältäen taitoaineet, muotoilun ja arkkitehtuurin), esittävät taiteet (musiikki, teatteri, tanssi, sisältäen ääni ja valosuunnittelun). Valinnan edellytyksenä on taiteilijan esittämä suunnitelma laadukkaasta ja toimivasta yhteisö- tai ympäristötaidehankkeesta, joka toteutetaan taiteilijan vierailun aikana Satakunnan alueella. Lisäksi monet taiteilijat tekevät ja toteuttavat oman taideprojektin esimerkiksi näyttelyn tai taidekasvatuksellisen tapahtuman muodossa. Kirjailijat, kuraattorit ja tutkijat ovat myös tervetulleita.

Myös itsenäisesti työskentelevät taiteilijat sekä perheet voivat hakea residenssiin. Pääsääntöisesti residenssipaikka haetaan keväisin hakua seuraavalle vuodelle. Vuosittain residenssiin valitaan 5–10 taiteilijavierasta tai työparia.

RaumArs ry tekee laajasti yhteistyötä paikallisten koulujen, museoiden, taidelaitosten, kuvataidekoulun, musiikkiopiston, tanssikoulun, yhdistysten, erilaisten festivaalien kanssa ja kuntien kanssa koko Satakunnan alueella.

Taiteilijajärjestöistä Raumalla toimivat mm. Rauman taiteilijaseura, Rauman taidegraafikot ja Keramos ry sekä Porissa Nyte ry ja Tehdas ry. RaumArsin taiteilijavieraat ovat aiemmin toteuttaneet on taideprojekteja myös esimerkiksi merimiesten, marttojen, nyplääjien, suunnistajien, Silakkamarkkinoiden ja Inspira ry:n jäsenten (harrastajataiteilijat) kanssa. Elokuussa työskentelevät taiteilijat pääsevät Sinisen Meren Elokuvajuhlien lyhytelokuvakilpailun tuomaristoon.

Toimintansa rahoittamiseksi RaumArs hakee vuosittain avustuksia julkishallinnolta, kaupungilta ja erilaisilta säätiöiltä. Taiteen edistämiskeskus on ollut alusta asti päärahoittaja. Yksityishenkilöt, muut yhdistykset tai yritykset voivat liittyä RaumArsin jäseniksi ja tukea toimintaa jäsenmaksulla.

 
Kuvaoikeudet ©RaumArs ry:n arkisto 1997-05 ja ©Hannele Kolsio eteenpäin, ellei toisin mainita.
 
 

Raumars ry:n hallitusjäsenten Mind map – näkemys yhdistyksen toiminnasta.