RaumArs 25 Showcase

RaumArs 25 Showcase
Rauman taidemuseon kokoelmatilassa 19.3.-30.4.2022

Juhlavuoden kunniaksi järjestettävä RaumArs 25 -pienoisnäyttely kertoo taiteilijaresidenssin 25-vuotisesta toiminnasta. Pieni historiakatsaus esittelee aiemmin residenssissä työskennelleiden taiteilijoiden Marija Griniukin (Liettua), Colette Krogolin ja Matt Reevesin (Yhdysvallat), Mara Maglionen (Italia), Jihee Minin (Etelä-Korea/Kanada) ja Ron Saundersin (Yhdysvallat) teoksia. Näyttely tuo esille taiteilijoiden ja osallistujien yhteisen työskentelyn, ystävyyden, keskinäisen kunnioituksen ja asioiden jakamisen.

Samanaikaisesti on päänäyttelytiloissa esillä Rauman taiteilijaseuran ryhmänäyttely Sininen, joka syventyy värin moninaisiin merkityksiin. Näyttelyt soveltuvat hyvin yhteen, sillä molempien yhdistysten tarkoituksena on edistää kuvataidetta Raumalla ja ympäristössä sekä lähentää taiteilijoita ja taideyleisöä.

-Residenssityö on tärkeä osa taiteen ja yhteiskunnan välistä vuorovaikutusta, kansainvälisyyttä ja taiteen saavutettavuuden kehittämistä. Näyttelyssä on esimerkiksi Rauma liikkeessä -elokuva Colette Krogolilta ja Matt Reevesiltä, jotka palaavat Raumalle tulevana kesänä kymmenen vuoden jälkeen ja tekevät yhteistyötä muun muassa Blue Sea Film Festivalin kanssa. Mukana on myös Marija Griniukin Lubartin linnasta Ukrainassa maalaamansa silkkimaalaus, RaumArsin toiminnanjohtaja Hannele Kolsio kertoo.

RaumArsin residenssi on yksi Suomen vanhimpia taiteilijaresidenssejä. Sillä on lukuisia yhteistyökumppaneita sekä Raumalla että lähialueilla, muun muassa molemmat raumalaiset taidemuseot. Rauman taidemuseo on ollut residenssin pitkäaikainen kumppani ja taidemuseon edustaja on ollut yhdistyksen hallituksessa toiminnan alusta alkaen.

-Olisi vaikea kuvitella Rauman kaupunkikulttuuria ilman RaumArsin kansainvälisten taiteilijoiden läsnäoloa. Residenssi tuottaa häkellyttävän määrän korkeatasoista taidekasvatusta ja -ohjelmaa ympäri vuoden, puhumattakaan ystävyyksistä ja yhteyksistä ympäri maailman. Aloite residenssistä pienessä kaupungissa on ollut edellä aikaansa monessa mielessä, Rauman taidemuseon intendentti Heta Kaisto pohtii.