Noora Ylipieti, Vulnerability, 2022

Vulnerability-näyttely Sepän talossa Alfredinkatu 3, Rauma, 7.­–18.6.2022.
Avoinna ma–to 12–18, pe–su 12­–16.

Residenssi joulukuu 2021-helmikuu 2022.
Noora Ylipieti (FI)
Instagram: nooraylipieti

TEOSTEN TEEMA

Vampyyri on hahmo, joka inspiroi minua loputtomasti, sen kiehtovuus ei ole katoavaista. Toistan työssäni tätä samaa teemaa ja lisäilen nollia alkuperäisen määrän perään. Kymmenestä vampyyri- teoksesta tuli lopulta 100 ja johon päästyäni lisäsin luvun perään jälleen yhden nollan. Viimeisin tavoite ei ole vielä täysi, mutta toteutumassa ja toivon, ainakin toivon toivovani, nollien rivin pysähtyvän siihen.

Kiihkeä, nopea ja villi työskentely yhdistettynä jonkinlaiseen harjaantuneeseen pakkomielteisyyteen lienevät tärkeimmät menetelmäni. Toteutan teokset impulsseihin ja hetken mielijohteisiin innokkaasti tarttuen ja yritän tavoittaa jotakin, mikä on aitoa ja rehellistä.

Jokainen vampyyri saa oman erityisen persoonansa syntyessään kiertolaiselämässäni tapahtuvien kohtaamisten ja uusien ympäristöjen vaihteluissa. Tästä muodostumassa onkin spektaakkelimainen, vivahteikas vampyyripopulaatio, joka omaperäisenä joukkiona suuntaa hallitsemattomasti jonnekin totunnaisen ulkopuolelle.

Teokset ovat sarjakuvamaisia ja tarinallisia sekä väreissään, että tekniikassa anteeksipyytelemättömiä. Hahmot vaikuttavat sekä tutuilta, että toisenlaisilta ja herättävät selittämättömällä tavalla ajatuksia erillisyydestä sekä ulkopuolisuudesta. Vampyyrit ovatkin kaksijakoisesti sekä ihmisten maailmassa, että toisaalta omassaan.

Karkeus, fantasia sekä emootiot ovat teoksissa keskenään merkillisessä ristiriidassa ja silti, tai ehkä juuri siksi, samalla syntyvät toisistaan. Ilmeisesti juuri tämä mahdottomuus herättää teoksia katsottaessa hilpeyttä, joskus niiden puolestaan taas koskettaessa jotakin syvälle kätkettyä.

Hankkeeseen liittyvät yhteisötaide yms. projektit toteutuvat teemaani soveltaen. Ne ovat käsitelleet mm. arkkityyppiä, emootioita, identiteettiä ja ravintoa. Teoksissa ja niihin valituissa aiheissa on huomioitu alueisiin liittyviä erityispiirteitä mm. perinteet, maantieteelliset välimatkat sekä yhteisölle luontevat toimintatavat.

Vulnerability- projektin vaiheita voi parhaiten seurata Instagram-tililtäni: nooraylipieti

Työn tausta:

”Vulnerability”-hankkeeni on vuonna 2021 alkanut usean näyttelyn sekä yhteisötaideteoksen sisältävä kokonaisuus. Työstän projektia residensseissä eri puolella Suomea. Sepän talon teokset olen toteuttanut Raumalla joulu-helmikuun (2021-22) aikana RaumArs ry:n residenssissä.

Noora Ylipieti (1981) on Lahden Taideinstituutista sekä Aalto-yliopistosta valmistunut kuvataiteilija TaM. Espoossa asuva Ylipieti on pitänyt lukuisia yksityis- ja ryhmänäyttelyitä Suomessa sekä ulkomailla, mm. Sunny Art Prize (Lontoo), Gallen-Kallela museo, Emil Cedercreutzin museo, Aineen taidemuseo sekä Kemin Taidemuseo.

Ylipieti on Taidemaalariliiton varsinainen jäsen sekä kuuluu Lapin taiteilijaseuraan, Espoon Taiteilijakiltaan sekä Espoon Kuvataiteilijoihin. Hän on aktiivinen toimija taitelijaseuroissa, joissa on ollut mm. puheenjohtajana, hallituksen jäsenenä sekä näyttelytoimikunnissa. 

Noora Ylipietin teoksia on useissa taidekokoelmissa. Näitä ovat mm. HUS, Kemin taidemuseo, Tuulensuun taidesäätiö, Helsingin Saskia ry ja A-klinikkasäätiö.