Nadin Reschke, Paikallisväri, 2017

Paikallisväri, Rauman museo Marela 22.4.–14.9.

Residenssi 1.3.–30.4.2017
Nadin Reschke (s. 1975 DE) yhteistyössä Erika Raittila, Kristiina Virtanen, Meri Haavisto ja Rauman Seudun Työttömät ry.

Vaatesuunnittelua, kankaanpainantaa, ompelua, lempivaatteita ja muiden mielipiteitä pukeutumisesta yhdistävä taideprojekti, jossa Nadin Reschke oli yhteydessä eri ikäisiin raumalaisiin saadakseen selville, miten vaatteet ja muoti heijastavat ja luovat identiteettejä.

Projektin aloitusosassa Nadin Reschke haastatteli raumalaisia nuoria heidän tavastaan pukeutua. Hän pyysi nuoria valitsemaan vaatekaapistaan asun, jossa viihtyivät parhaiten. Tämä johti valokuvasarjaan, jossa he esiintyivät lempiasuissaan, sekä myös asuissa, joihin uskoivat vanhempiensa ja isovanhempiensa haluavan heidän pukeutuvan. Kolmen kuvan sarja antaa mahdollisuuden vertailuun. Identiteetin suhde pukeutumiseen ei ole mitään ennalta annettua, vaan se kumpuaa jokapäiväisestä toimintatavasta; valitsemisesta, päälle kokeilusta ja vaatteitten käyttämisestä. Taiteilija tapasi nuoret yksitellen, luoden tilanteen, jossa nuoret saivat leikkiä ja kokeilla erilaisia identiteettejä. Haastattelut laajenivat kriittiseen keskusteluun muodista, kulutuksesta ja vaatteiden kulttuurisesta merkityksestä.

Projektin toisessa osassa Reschke työskenteli Rauman Seudun Työttömien naisryhmän kanssa, joka laittoi yhdessä pystyyn tekstiilistudion ja työskenteli yhtäjaksoisesti kuukauden useissa työpajoissa. Ryhmä oppi erilaisia työtapoja kuten silkkipainon oman kankaan suunnittelemiseksi ja painamiseksi. Joillakin ryhmäläisistä ei ollut aiempaa ompelukokemusta, mutta he oppivat suunnittelemaan, tekemään kaavan ja ompelemaan hameen. Tutkiessaan muotia sekä raumalaisuutta he suunnittelivat yhdessä sarjan käsin valmistettuja hameita, jotka ilmentävät heidän näistä oivaltamiaan asioita, ja näyttävät miten vaatteet ovat suuressa roolissa identiteetin muodostumisessa. Kunkin naisen henkilökohtaisesta näkökulmasta tarkasteltuna vaatteet heijastavat myös elämää Raumalla. Lopuksi hameet dokumentoitiin Marelassa valokuvasarjaksi, jossa naiset esitetään arkirutiineissaan.

Paikallisväri-projektin vaatteet Nadin Reschken kanssa toteuttivat Erika Raittila, Kristiina Virtanen ja Meri Haavisto. Vaatekuvauksiin osallistuivat Cecilia Helin, Saara Helkelä, Ilmari Immonen, Nora Kullberg, Viivi Lunden, Henrietta Meriö, Ella Mäkelä, Eetu Raittila, Maarit Räinä, Sini Salminen, Venla Sandell, Unna Teerinkoski, Jermin Vahala, Eija Welling ja Laura Westerlund.

Suuret kiitokset Rauman Seudun Työttömät ry:lle, Rauman Normaalikoululle ja Rauman kuvataidekoululle.

Nadin Reschken työt saavat tavallisesti alkunsa dialogista hänen ja muiden ihmisten välillä. Videoiden, yhteisöllisten installaatioiden ja esitysten pohjana hänellä on usein erilaisissa olosuhteissa – kadulla, laitoksessa, vankilassa tai omassa kodissa – asuvien ihmisten tapaaminen. Heitä varten ja heidän kanssaan taiteilija luonnostelee tilanteita, jotka toimivat tulevien tapahtumien lähtökohtina ja jotka saavat muotonsa arkipäivästä. Teokset sisältävät odotuksia ja toiveita toisten suhteen Reschke haluaa tehdä sosiaalisen elämän muodot näkyväksi, jolloin pintaan nousee kysymykset ryhmästä ja identiteetistä.

Nadin Reschke opiskeli taidetta Walesin yliopistossa ja Dresdenin taideakatemiassa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana hän on voittanut useita apurahoja ja toteuttanut kansainvälisiä projekteja. Reschken teokset yhdistävät perinteistä studiotyötapoja ja hän toteuttaa eri visuaalisin ja sosiaalisin muodoin kuten performansseina, videoina, sosiaalisina tapahtumina tai panemalla yhteisöt liikkeelle kohti yhteistä tavoitetta. Taiteellisen toiminnan lisäksi Nadin Reschke on opettanut maisteriohjelmassa ”Public Art and New Artistic Strategies“ Weimarin Bauhaus-yliopistossa.