Lelia Byron, Pitsien ketjussa, 2022

Seinämaalaukset Kaunisjärvenpuiston vedenpumppaamossa ja Pormestarinhaan sähkömuuntamossa. Julkistustilaisuus 25.7.
Paperintekotyöpaja Sepän talolla 26.7. klo 15–18.

Residenssi kesä–heinäkuu.
Lelia Byron (US)

Lelia Byron tutustui raumalaiseen pitsiperinteeseen työskennellessään koululaisten kanssa RaumArsin taiteilijaresidenssissä vuonna 2020. Sen innoittamana hän palasi residenssiin ja on nyt haastatellut ja kuvannut pitsinnyplääjiä sekä toteuttanut seinämaalaukset Rauman Energian sähkömuuntamoon Pormestarinhakaan ja Rauman Veden vesipumppaamoon Kaunisjärvenpuistoon. 

Seinämaalauksissa Byron käyttää pitsien tekemistä sosiaalisen kudoksen metaforana; se yhdistää ihmisiä, sukupolvia ja on perinteiden jatkumo. Lisäksi se seuraa hänen edellisen projektinsa ”lankaa” (teosnimi englanniksi Following the Thread) Raumalla ja on osa pitkää sekä nypläysperinteiden että hänen teostensa ’ketjua’.

Byronin työskentelyä on tukenut ja materiaalit kustantanut Finlandia Foundation, USA.

Byron on monialainen taiteilija, joka tekee maalauksia, seinämaalauksia, veistoksia, installaatioita ja julkisia taideprojekteja. Viimeaikaisimpia töitään ovat mm. muovijätteestä valmistettu julkinen veistos Madisonissa, Wisconsinissa; Rauman taidemuseoon koululaisten kanssa tehty kerronnallinen installaatio; sarja maalauksia kahvinviljelijänaisista Kolumbiassa; paikallisia tarinoita dokumentoiva seinämaalaus aukiolla Sisiliassa; kierrätysmuovista valmistettuja ulkoveistoksia Portugalin maaseudulla ja sarja maalauksia massachusettilaisista työntekijöistä, jotka taistelevat työntekijöiden oikeuksista. Byronilla on kuvataiteen kandidaatin tutkinto Carnegie Mellon -yliopistosta ja hän on kuvataiteen maisteri Chelsea College of Artsista (University of the Arts London).