Näyttely Sepän talo 21.6.–18.7.2021, Alfredinkatu 3, Rauma. Suljettu juhannuksena 24.-27.6. Maailma huoneessani -projektia juhlitaan Suomen kuvataiteen päivänä 10.7. klo 10-18.
Taideprojektin osallistujat: Attendo Rauman Aalto nuoret, Ecole AREVA MLF de Rauma, Eurajoen kuntouttava työtoiminta, Fructus-hanke Rauma ja Pori, Häplänperän Valittajat, Kodisjoen koulu 5. ja 6. luokka, Rauman Freinetkoulu 3., 4. ja 5. luokka, Rauman Seudun Työnhakijat ry, Vasaramäen koulu 6. luokka, Turku, Katulähetyksen Lukko Ut-lasten ja nuorten harrastusryhmä, Rauma sekä Tiina Arvo, Raija Kuisma, Leo, Lotte ja Emma Pouwels, Marja Turunen ja Marjo Viitama, Katja ja Silja Paavilainen, Turku
Residenssi maalis–heinäkuu
Johanna Sinkkonen. (FI)
OSALLISTU! Tilallisen paikka- ja kontekstisidonnaisen yhteisötaideprojektin työpajoissa kevään aikana kudotaan miniryijyjä, jotka voivat olla muodoltaan mitä tahansa. Aikaisempaa kokemusta ryijyjen tekemiseen ei vaadita, kaikkia osallistujia opastetaan. Ryijyt kudotaan Johannan isoäidiltä oppimaa pula-ajan tekniikkaa hyödyntäen, mutta toiveena on, että osallistujat tuovat myös omat tekniikkansa osaksi teosta. Jos sinulta ei löydy ylijäämäkangasta itseltäsi, materiaalit on mahdollista saada RaumArsin kautta yhteistyökumppaneiltamme. Projektiin voivat osallistua kaiken ikäiset. Lisätietoa projektista Maailma huoneessani ja ladattavissa oleva PDF tiedote .
Vallitsevan koronatilanteen mukaan, yhteisötaidetyöpajat järjestetään joko lähi- tai etätyöpajoina. Osallistujien on mahdollista edetä myös itsenäisesti, jolloin työpajoja on helppo sovittaa omien aikataulujen mukaan. Laitetaan yhdessä vanhat t-paidat ja lakanat kiertoon taiteen voimin!
Halpavaatteen matkaa kuvaava Maailma huoneessani -yhteisötaiteen projekti hyödyntää kangasjätettä ja käsityötä. Sinkkosta motivoi kiinnostus vaikuttaa yhteiskuntaan. Projektin yksi keskeinen asia onkin huomion kiinnittäminen valtavaan määrään vaate- ja kangasjätettä. Samalla osallistujille avautuu ovi ryijytekniikkaan, vaatteen matkaan hikipajoista kodin vaatehyllyjen kautta kaatopaikalle ja taiteen keinot asioiden esilletuomiseen. Tiesitkö, että vaatteista jopa 73% päätyy kaatopaikalle tai poltettavaksi?
Maailma joka oli meille kaikille avoin, onkin muuttunut huoneiksi kodeissamme. Voimme osoitella syyllisiä mihin suuntaan tahansa, mutta olemme kaikin vastuussa maailmamme tilasta. Kun hikipajoissa silmiemme ulottumattomissa valmistetaan viiden euron T- paitoja myytäväksi kuluttajille, ovat omat ostotapamme siihen osasyy.
Sepän talon näyttelytilaan rakentuu olohuone, huonekaluineen ja pikkutavaroineen – tila, joka on ensivilkaisulla pehmeä ja houkutteleva, turvallinen. Näyttelyn yhteyteen tulee dokumentaatio Maailma huoneessani -projektin vaatejätteen määrästä ja alkuperästä. Tämä kertoo asian nurjan puolen. Syntyy kokonaisuus, jossa jokainen osallistuja on läsnä, kokonaisuus johon moni pystyy samaistumaan. Kokonaisuus jossa maailma on huoneessani. Kokonaisuus, joka on aikamme kuva.
Ensimmäisten osallistujien joukossa olivat Kodisjoen koulun 5-6 luokan oppilaat, jotka työskentelivät maaliskuun alusta toukokuun loppuun asti. ”Kodisjoen kouluun syntyi oma erillinen teos Maailma huoneessani -projektista. Sen ovat suunnitelleet lähes kokonaan oppilaat itse ja he ovat myös vastanneet sen synnystä. Teoksen alkuperäinen idea oli tehdä metsä, mutta siitä kehittyikin yötaivas.” luokanopettaja Miikka Wikholm kertoo. Kodisjoen koulun teos tullaan näkemään näyttelyssä mediataiteen keinoin, Sinkkonen vinkkaa.
Näyttelydokumentaatiota voi seurata Maailma huoneessani -projektin nettisivuilta.
Sinkkonen (s. 1983) on monialainen kuvataiteilija, joka yhdistää työskentelyssään menetelmiä yhteisö-, paikkasidonnaisesta ja mediataiteesta. Sinkkosen erityisosaamisalue on julkiset taideteokset sekä yhteisölliset ja yhteiskunnallisesti vaikuttavat taidehankkeet kuten yhteisötaiteellinen ympäristötaideteos KaiPuu ja interaktiivinen mediataideteos I see you. Sinkkosen töitä on ollut monilla eri festivaaleilla ja näyttelyissä niin Suomessa kuin ulkomailla. Sinkkosen suuntautuminen yhteisötaiteen ja soveltavan taiteen alalle on motivoinut kiinnostus vaikuttaa yhteiskuntaan ja halu viedä taideprosesseja paikkoihin, joissa niitä ei yleensä koeta. Sinkkonen on toteuttanut monivälineisesti projekteja eri kokoonpanoissa ja on vaikuttanut aktiivisesti turkulaiseen taidekenttään mm. yhteisötaiteen työosuuskunta Canadantuijien perustajajäsenenä.