Johanna Sinkkonen, Maailma huoneessani, 2021

Näyttely Sepän talo 21.6.–18.7.2021, Alfredinkatu 3, Rauma.

Taideprojektin osallistujat: Attendo Rauman Aalto nuoret, Ecole AREVA MLF de Rauma, Eurajoen kuntouttava työtoiminta, Fructus-hanke Rauma ja Pori, Häplänperän Valittajat, Kodisjoen koulu 5. ja 6. luokka, Rauman Freinetkoulu 3., 4. ja 5. luokka, Rauman Seudun Työnhakijat ry, Vasaramäen koulu 6. luokka, Turku sekä Tiina Arvo, Raija Kuisma, Leo, Lotte ja Emma Pouwels, Marja Turunen ja Marjo Viitama.

Residenssi maalis–heinäkuu
Johanna Sinkkonen. (FI)

OSALLISTU! Tilallisen paikka- ja kontekstisidonnaisen yhteisötaideprojektin työpajoissa kevään aikana kudotaan miniryijyjä, jotka voivat olla muodoltaan mitä tahansa. Aikaisempaa kokemusta ryijyjen tekemiseen ei vaadita, kaikkia osallistujia opastetaan. Ryijyt kudotaan Johannan isoäidiltä oppimaa pula-ajan tekniikkaa hyödyntäen, mutta toiveena on, että osallistujat tuovat myös omat tekniikkansa osaksi teosta. Jos sinulta ei löydy ylijäämäkangasta itseltäsi, materiaalit on mahdollista saada RaumArsin kautta yhteistyökumppaneiltamme. Projektiin voivat osallistua kaiken ikäiset. Lisätietoa projektista Maailma huoneessani ja ladattavissa oleva PDF tiedote .

Vallitsevan koronatilanteen mukaan, yhteisötaidetyöpajat järjestetään joko lähi- tai etätyöpajoina. Osallistujien on mahdollista edetä myös itsenäisesti, jolloin työpajoja on helppo sovittaa omien aikataulujen mukaan. Laitetaan yhdessä vanhat t-paidat ja lakanat kiertoon taiteen voimin!

Halpavaatteen matkaa kuvaava Maailma huoneessani -yhteisötaiteen projekti hyödyntää kangasjätettä ja käsityötä. Sinkkosta motivoi kiinnostus vaikuttaa yhteiskuntaan. Projektin yksi keskeinen asia onkin huomion kiinnittäminen valtavaan määrään vaate- ja kangasjätettä. Samalla osallistujille avautuu ovi ryijytekniikkaan, vaatteen matkaan hikipajoista kodin vaatehyllyjen kautta kaatopaikalle ja taiteen keinot asioiden esilletuomiseen. Tiesitkö, että vaatteista jopa 73% päätyy kaatopaikalle tai poltettavaksi?

Maailma joka oli meille kaikille avoin, onkin muuttunut huoneiksi kodeissamme. Voimme osoitella syyllisiä mihin suuntaan tahansa, mutta olemme kaikin vastuussa maailmamme tilasta. Kun hikipajoissa silmiemme ulottumattomissa valmistetaan viiden euron T- paitoja myytäväksi kuluttajille, ovat omat ostotapamme siihen osasyy.

Sepän talon näyttelytilaan rakentuu olohuone, huonekaluineen ja pikkutavaroineen – tila, joka on ensivilkaisulla pehmeä ja houkutteleva, turvallinen. Näyttelyn yhteyteen tulee dokumentaatio Maailma huoneessani -projektin vaatejätteen määrästä ja alkuperästä. Tämä kertoo asian nurjan puolen. Syntyy kokonaisuus, jossa jokainen osallistuja on läsnä, kokonaisuus johon moni pystyy samaistumaan. Kokonaisuus jossa maailma on huoneessani. Kokonaisuus, joka on aikamme kuva.

Näyttelydokumentaatiota voi seurata Maailma huoneessani -projektin nettisivuilta.

Sinkkonen (s. 1983) yhdistää työhönsä yhteisö-, paikkaperusteisen ja mediataiteen menetelmiä. Hänen erityisosaamisensa on julkisissa taideteoksissa sekä yhteiskunnallisesti vaikuttavissa taideprojekteissa, kuten yhteisö- ja ympäristötaideprojekti KaiPuu ja vuorovaikutteinen mediataideteos Minä näen sinutSinkkosen teoksia on nähty monilla erilaisilla festivaaleilla ja näyttelyissä sekä Suomessa että ulkomailla. Yhteisötaiteeseen ja soveltavaan taiteeseen Sinkkosta motivoi kiinnostus vaikuttaa yhteiskuntaan ja halu viedä taideprosesseja paikkoihin, joissa niitä ei yleensä koeta. Hän on toteuttanut projekteja erilaisissa taideryhmissä eri medioilla, vaikuttanut aktiivisesti Turun taidekenttään ja on mm. perustajajäsen yhteisötaideosuuskunnissa Canadantuijat ja Holz Kollektiv.