Ivana Blanco Gross, Maisemajuhla, 2022

Näyttely Sepän talossa Alfredinkatu 3, Rauma, 7.­–18.6.2022. Avoinna ma–to 12–18, pe–su 12­–16.
Taidetyöpajat Sillanpielen toimintakeskuksessa 29.4.–3.6.2022.

Residenssi huhti–kesäkuu.
Ivana Blanco Gross (AR/US)

RaumArs-taiteilijavieraan Ivana Blanco Grossin (AR/US) käsite- ja pop-taidetta sekä uusminimalismia risteyttävä näyttely Sepän talossa on värin ja ilon juhlaa. Se kutsuu yleisöä leikkimään puupaloilla ja rakentamaan oman maiseman sekä jättää taakseen taideteosten älä koske -tabut ja kunnioituksen. Sepän talossa nyt oleva taide on tarkoitettu elettäväksi, läpikäveltäväksi ja hymyillen koettavaksi. Näyttely on rento, kosketeltava ja kinesteettinen, se ei pyydä kävijöitä vain tarkkailemaan vaan osallistumaan esteettiseen kokemukseen. Taiteilija (tavallaan) pyytää sinua olemaan läsnä hänen maisemassaan ja olemaan vuorovaikutuksessa sen kanssa kuin olisit vaelluksella.

Blanco Gross käyttää silkkipainoa taidegrafiikalle epätyypilliseen tapaan. Teoksissa ei ole toistuvuutta eikä sarjallisuutta. Horisontaalisuus – hänen työssään aina läsnä oleva teema – muistuttaa teoreettisen feminiinisyyden lisäksi maata ja vuorovaikutustamme ympäristön kanssa. Hänen teoksensa on koottu yhteen yksittäisistä arkeista, yhdistetty abstrakteiksi kohtauksiksi, jotka muistuttavat kuivumaan ripustettuja pyykkiä ja tuovat samalla esiin muistojemme horisontissa siintävät maisemat.

Abstrahoidut linjat ja kirkkaat värit ilmaisevat löytämisen iloa ja kaipausta muistoissa olevasta onnellisesta tapahtumasta. Kaikki näyttelyssä mukana olevat teokset ovat olleet vuorovaikutuksessa kaupunkinäkymän kanssa ja siten niissä on näkyvissä sen (maantieteellinen) paikkasidonnainen muistijälki.

RaumArs-residenssin aikana Blanco Gross on pitänyt Sillanpielen toimintakeskuksessa aikuisryhmälle taidetyöpajoja, joissa tavoitteena oli esitellä värin, viivan ja tekstuurin elementtejä. Sekä avoimet että ohjatut harjoitukset tuottivat niin ikään Sepän talossa esillä olevia tuloksia. Ohjattujen harjoitusten joukossa ryhmässä keskusteltiin maalareista kuten Miro, Kandinsky, Klee, Haring ja Basquiat. Työpajoissa musiikki oli keskeisessä osassa ja myös sen esittämistä maalaten käsiteltiin. Työpajan maaleista kiitokset Väriraumalle ja Sorcolorille.

Residenssiaika- ja paikka mahdollistavat myös Blanco Grossin työskentelyn äänimaisemien parissa: seuraavassa projektissaan Rauma, Suomen Lappi, Norja ja Grönlanti linkittyvät toisiinsa. Hänen uusin valmis teoksensa on multimediateos, joka perustuu Venetsian kaupungin äänimaisemaan ja se tulee esille Kolumbian suurlähetystön Venetsian Biennalen 2022 rinnakkaisnäyttelyyn. 

Ivana Blanco Gross on amerikkalainen post-minimalistinen käsitetaiteilija, joka opiskeli Buenos Airesin yliopistossa (UBA) lääketiedettä ja kuvataiteita Hollannin kuninkaallisessa taideakatemiassa (KABK) sekä Gerrit Rietveld Akatemiassa. Hänen teoksensa, joita on esitelty kolmella mantereella yksityisissä ja julkisissa kokoelmissa, tutkivat erilaisia käsityksiä sijainnista eri maantieteellisissä tiloissa muuntaen hänen omat yhteytensä ihmisiin ja paikkaan väriteoksiksi ja moniarvoisiksi installaatioiksi.

Vuonna 2015 Ivana Blanco Gross perusti kansainvälisen yhteistyöprojektin UnSend, jossa eri kansallisuuksia edustavat taiteilijat kommunikoivat keskenään pienten teosten vaihdon kautta. Jokaisen teoksen tekee kaksi eri puolilla maailmaa asuvaa taiteilijaa yhdessä. Mukana tällä hetkellä on jo 78 taiteilijaa 33 maasta. Ryhmätyön luonne nostaa esiin kysymyksen esteettisistä rajoista, jotka ymmärretään mm. maantieteellisen sijainnin ja kulttuuristen parametrien perusteella. Kuva- ja informaatiotulva sekä massiivinen internetin käyttö pyyhkivät nykyään kaikkia kulttuurirajoja
 ja -eroja, mutta UnSend pyytää taiteilijoita sen sijaan juhlimaan eri näkökulmia ja maailmankatsomuksia.